Na forumu Mladi u poduzetništvu, održanom prošlog četvrtka 17. studenog, pojavio se velik broj mladih osoba s različitim interesima. Među njima su bili oni koji žele upisati besplatnu edukaciju Mi znamo kako, oni koji žele svoju ideju sa svojim timom iskušati u Startup Inkubatoru Rijeka, te oni koji traže poticajna sredstva za svoje ideje.

 

Forum je pozdravnim govorom i prezentacijom o edukaciji i projektu Mi znamo kako započela Hana Galogaža, voditeljica odnosa s javnošću CTK Rijeka. Galogaža je objasnila na koji način se mlade nezaposlene osobe mogu upisati u besplatnu edukaciju financiranu od strane Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te pojasnila kako će izgledati šestomjesečna provedba. Inače, upisi u edukaciju Mi znamo kako otvoreni su do ovog petka, 25. studenog, u 15 sati.

 

No, mlade osobe koje žele razvijati svoju poduzetničku ideju, mogle su se prijaviti sa svojim timom i postati dio 7. generacije Startup Inkubatora. Startup inkubator namijenjen je mladim ljudima, studentima i njihovim timovima koji posjeduju znanja i ideje s područja informacijskih tehnologija, računalnih aplikacija, industrijskog dizajna i ostalih znanstvenih i stručnih područja, a timovima pruža besplatnu podršku u razradi poslovne ideje, njenoj komercijalizaciji i pristupu izvorima financiranja u trajanju od 6 mjeseci. Osim predstavnice iz Startup Inkubatora Mirne Ružić, mladima su se obratili i Renato Poljak i Marko Pavičić, korisnici prošle generacije, te s njima podijelili svoja iskustva.

 

Dario Dobrilović, iz Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, okupljene je upoznao s poticajima koje za poduzetnike nudi Grad Rijeka. Okupljenima se pohvalio kako je njihov natječaj za poduzetnike vrlo uspješan – s obzirom na količinu prijava, ali i lakoću prijave u odnosu na neke druge jedinice lokalne samouprave.

 

Poticaje za mlade koji se žele samozaposliti pokretanjem ideja ima i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Za Gordana Radovića, stručnog savjetnika HZZ-a, mladi su imali jako puno pitanja – od toga kako se mogu prijaviti i kako napisati poslovni plan, na što mogu potrošiti sredstva koja mogu dobiti,  koliko se čeka na odobrenje potpore do toga kakve su posljedice ukoliko njihov poduzetnički poduhvat ne uspije.

 

Cinzia Zubin, voditeljica Područnog ureda za Istru Hrvatske banke za obnovu i razvoj, predstavila je poticaje koje za mlade poduzetnike nudi Hrvatska banka za obnovu i razvoj – kredite Poduzetnici početnici i Mladi poduzetnici te mjeru sniženja kamatnih stopa HBOR-a za krajnje korisnike koji zapošljavaju mlade. Zubin je mladima objasnila i kako izgleda proces dobivanja kredita.

 

O poduzetničkom okruženju i mogućnostima za pokretanje poduzeća govorila je Doris Sošić, viša suradnica Riječke razvojne agencije Porin. Osim o lokalnoj situaciji, Sošić je govorila i o RRA Porin te svemu što oni rade za našu zajednicu i mlade poduzetnike.

Forum Mladi u poduzetništvu organizirali smo četvrtu godinu za redom kako bismo obilježili Međunarodni tjedan poduzetništva. U nastavku se nalaze prezentacije svih govornika s foruma Mladi u poduzetništvu.