Pivovaru Kaltenberg Adria na Kukuljanovu posjetili smo u subotu, 14. prosinca 2019. godine i to je ujedno bio naš posljednji obilazak u ovoj godini u sklopu programa CTK Rijeka Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli , a naši korisnci su se i ovaj put odazvali u velikom broju.

O povijesti pivovare Kaltenberg i procesu proizvodnje piva kroz stoljeća, od sirovina do gotovog proizvoda, doznali smo od naše domaćice Martine Gržetić iz Kaltenberga.

Prije ulaska u pogon svaki posjetitelj je iz higijenskih razloga dobio obaveznu zaštitnu odjeću koja se sastojala od kape, jakne i nazuvaka za cipele.

Pivovara Kaltenberg Adria u kojoj se odvija proizvodnja piva, skladištenje i distribucija otvorena je 2018. godine, a  smještena je na Kukuljanovu, na zemljištu površine 10.000 m2.       

Proizvodnja je opremljena najsuvremenijim laboratorijem radi kontrole kvalitete piva u svim fazama proizvodnje. Bavarsko stoljetno iskustvo u pivarstvu i riječka voda zaslužni su za proizvodnju vrhunskog piva za koje su potrebne i sirovine iznimne kvalitete. Sva piva proizvedena su sukladno Bavarskom zakonu o čistoći piva iz 1516. godine, a svaki sastojak je pažljivo odabran. Zbog toga što je Bavarski zakon o čistoći piva proglasio bavarski vladar William IV, može se reći da su začeci  zanatske proizvodnje piva u Europi nastali upravo u bavarskoj kraljevskoj obitelji. Pivovara Kaltenberg Adria je za početak predstavila  6 varijanti piva, među kojima je i nama najzanimljivije, riječko pivo Tars.

Pri obilasku vrlo modernog postrojenja pivovare, gospođa Gržetić nam je vrlo predano objašnjavala  svaki korak u postupku proizvodnje.

U sklopu kompleksa pivovare otvoren je i restoran Ludwig's gastro pub u kojem se odvijaju razni eventi, koncerti i proslave .U tom vrlo ugodnom prostoru koji odiše industrijskim dizajnom, s velikom staklenom stijenom kroz  koju posjetitelji mogu vidjeti proizvodnju piva, završili smo u i naš posljednji obilazak u ovoj godini sa željom da se i u sljedećoj godini nastavimo sastajati u velikom broju i na zanimljivim lokacijama.