Već duže vrijeme razmišljamo o posjetu ovoj najznačajnijoj kulturnoj ustanovi koja je u kompleksnim povijesnim zbivanjima u Rijeci uspjela u Narodnim čitaonicama održati ne samo hrvatski jezik, nego biti centar kulturnih i društvenih zbivanja. Ipak, neposredni je povod našeg posjeta nagrada za Knjižnicu godine u 2019. godine te smo u subotu, 30. studeni 2019. godine iskoristili za posjet Gradskoj knjižnici Rijeka. Knjižnicom nas je kroz povijest i sadašnjost proveo Kristian Benić kojeg smo u raznim prilikama imali zadovoljstvo susresti i uvjeriti se u njegovu ljubav prema svemu što je vezano uz Knjigu, a tako je bilo i ovaj put.

 

Susret je započeo kratkom poviješću zgrade u kojoj je danas smješten Centralni odjel i Periodika GK Rijeka. 

 

Palazzo Modello je zasigurno jedna od najljepših zgrada u Rijeci, izgrađena za banku Cassa di Risparmio na mjestu do temelja srušenog Adamićevog kazališta. Gradnja je trajala samo dvije godine, od 1883. do 1885., po projektu bečkih arhitekata  Ferdinanda Fellnera i Hermann Helmera, koji su osmislili cjelokupni izgled tog dijela grada u trokutu Kazalište i kazališni park - Palazzo Modello - Tržnica. Bilo je to doba velikog procvata grada.

U isto vrijeme gradi se i zgrada talijanske Osnovne škole za dječake gdje je već po prvotnom projektu smještena i talijanska gradska knjižnica, Biblioteca Civica. Postojeća Narodna čitaonica seli se u nove reprezentativne prostorije na Korzu.

U doba između dva rata granica na Rječini dijeli grad te se po prvi puta 1930. godine u prostorijama Gradske vijećnice na Sušaku (danas Rektorat) osniva Gradska biblioteka Sušak, čijim upraviteljem 1939. godine postaje Nikola Polić, brat Janka Polić Kamova.

Poslije Drugog svjetskog rata, pripojenjem Rijeke Jugoslaviji, 1947. godine Narodna čitaonica postaje po prvi puta i javna knjižnica sa skromnim fundusom od 620 knjiga.

Kako raste grad i projekti opismenjavanja i obrazovanja, strelovito raste i knjižni fond, osnivaju se Ogranci u gradskim četvrtima, 1960. godine otvara se Dječji odjel Beli Kamik, da bi konačno 1962. godine spajanjem Narodne čitaonice s do tada osnovanim Ograncima i službeno nastala Gradska biblioteka Rijeka (danas knjižnica) pod vodstvom legendarnog direktora Vladimira Pavlinića. U zgradu Palazzo Modello seli 1966. godine, a u prvoj polovici 1967. godine ima preko 250.000 dolazaka članova.

 

Zanimljivo je da 1969. godine kao prva knjižnica u Jugoslaviji organizira Bibliobus koji dovozi knjižnicu u mala mjesta u okolici Rijeke sve do današnjih dana.

 

Krajem 80-tih počinje uvođenje novih tehnologija, 1994. godine spajanjem dječjih knjižnica Beli Kamik i Sušak nastaje Dječja knjižnica Stribor. Nastavlja se razvoj - 2015. godine novi Bibliobus, otvaraju se novi Ogranci, American Corner na Trsatu, Poslovni kutak u Središnjem odjelu, razvijaju se novi projekti, uključuje se u događanja Rijeka 2020 EPK programima Tobogan i Brickzine, časopisom Dječje kuće. Uz sve to ili još bolje, baš zbog toga, stalno raste broj članova GK Rijeka.

 

Zavirili smo i u kutak gdje se čuvaju stare publikacije i obišli radne prostorije na prvom katu zgrade.

 

Bez obzira na zanimljivu povijest knjižnice, sve što smo čuli i vidjeli, uvijek će nam ostati dojam topline kojom nas je gospodin Benić nastojao vratiti u neka druga vremena i pozvati nas da sudjelujemo u ovim novim. 

Na tome mu još jednom hvala!