Nakon ljetne stanke nastavili smo s našim programom Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli, u Opatiji u petak, 27. rujna 2019. god.

Kao svojevrsni oproštaj od ljeta, posjetili smo dvije izložbe u Opatiji s temom turizma - Na krilatim kotačima do Opatijske rivijere u Villi Angiolina i Hrvatska Jadranska kupališna baština u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

 

U Villi Angiolina, od 2007.god. sjedištu Hrvatskog muzeja turizma, dočekala nas je viša kustosica Mirjana Kos. U prelijepom ambijentu najstarije opatijske vile upoznala nas je s njezinom poviješću i važnom ulogom za početak razvoja turizma u Opatiji. Riječki trgovac Iginio Scarpa kupio je 1844.godine postojeći objekt, pregradio ga u ljetnikovac i  nazvao ga po pokojnoj supruzi. Ugošćujući ugledne goste iz Rijeke, ali i Austro- Ugarske monarhije, udario je temelje opatijskog turizma. Presudnu ulogu u razvoju Opatije od manjeg ribarskog i pomorskog mjesta u poznato i mondeno lječilište, a kasnije i turističko odredište imala je, pored prirodnih uvjeta ( blage klime i raskošne vegetacije) prometna povezanost s centrima Monarhije.

 

Izložba u Villi Angiolina sjećanje je na razdoblje kada je Društvo južnih željeznica iz Beča s monopolom na promet prema Jadranu, izgradilo iste godine - 1873.- dionicu pruge koja je povezala Rijeku i Opatiju s postojećom prugom Beč - Trst te dionicu koja ih je preko Karlovca i  Zagreba povezala s Budimpeštom. Mnoštvo fotografija, dokumenata i sakupljenih predmeta iz tog perioda svjedoče nam o jednom drugačijem vremenu, načinu življenja i zabavljanja.

 

Dio izložbe posvećen je električnom tramvaju koji je od 1900. do 1933. godine vozio od željezničke stanice Matulji do Opatije.

 

U umjetničkom paviljonu Juraj Šporer predstavljen je bogat prikaz kupališne gradnje duž Jadranske obale. Povijesne fotografije prikazuju Kvarnerska kupališta, hotelsko-plažne objekte, zatvorena kupališta, termomineralna kupališta te nerealizirane kupališne projekte. Poznati arhitekti toga doba projektirali su kupališta, a pazilo se osim estetike i na njihovu dobru prometnu povezanost. Nažalost najveći dio danas postoji samo u tragovima ili je potpuno nestao, pa nam ova izložba daje uvid u taj dio naše turističke povijesti. Lijep sunčan dan i Opatija, koja nas uvijek očara, dodatno su doprinijeli zadovoljstvu svemu viđenom toga dana.