Ove smo se godine aktivnostima volonterskog programa CTK Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli, priključili mnogobrojnim razgledima našeg grada, s čak tri organizirana obilaska.

 

Prvi je održan dana 11.06.2019. u jednom od povijesno najznačajnijih prostora Rijeke, Tvornici papira, pod vodstvom Kristine Pandže iz Centra za industrijsku baštinu.Tvornica papira Rijeka neprekidno je radila 180 godina, proživljavala i preživljavala ratove, poplave, požare i gospodarske krize, kako lokalne, tako i svjetske potrese, ali je uvijek uspijevala nastaviti proizvodnju i svojim radnicima, a naročito radnicama, osigurati egzistenciju. Prva organizirana proizvodnja u Harteri započinje davne 1821.god., da bi je ubrzo kupili tvorničari Charles Meynier i Walter Crafton Smith i šest godina kasnije novim ulaganjima započeli proizvodnjau najmodernijim strojevima. Ostalo je povijest, koje smo se sa sjetom prisjetili u šetnji opustijelim prostorima, tvorničkim halama, predionicama, cunjarom kojima je nekad bujao i brujao život, stepenicama kojim su se radnici, velikim dijelom s Grobinštine, spuštali do "Hartere na delo". Uvijek je lijepo prisjetiti se naše industrijske baštine, a Tvornica papira je jedan od prvih zamašnjaka industrijske revolucije u Rijeci.

Danas je prostor iskorišten kao kulisa za snimanje filma, crvene zastavice i lampioni Kineske četvrti unijeli su novo veselje u poznate prostore.

 

Sljedeći dan, 12.06.2019. ponovo smo, nakon našeg obilaska u listopadu 2016.g., posjetili fascinantnu izložbu Prvi na svijetu, 150 godina riječkog torpeda uz vodstvo g. Gorana Pernjeka. Upravo zahvaljujući njegovom nesebičnom  trudu i dugogodišnjem angažmanu, koji i danas jednakim žarom prikuplja građu, informacije, istražuje podmorje i restaurira torpeda, ova je izložba ugledala svjetlo dana, i to ne samo u našem gradu, nego danas već diljem svijeta. Upravo se održava izložba u Rostocku, tako da je dio eksponata na toj izložbi, ali to nije ni malo umanjilo interesantnost ove naše. Nakon povijesne priče o nastanku torpeda, od antičkih začetaka, preko Lupisove Salvacoste sve do genijalnih izuma Roberta Whiteheada i njegovog dvanaestogodišnjeg sina Johna, kao i glavnog mehaničara Ploecha, saznali smo sve o usavršavanju ovog ubojitog oružja, ali i izumima nastalim u ovoj tvornici, a koji su i danas nezamijenjivi u najširoj primjeni. Takav je žiroskop, bez kojeg je nezamisliva sva suvremena tehnologija, čak i mobitel.

 

Nakon vikend odmora, dana 18.06.2019. posjetili smo Muzej grada Rijeke i dvije izložbe, u prizemlju Muzeja izložbu Novo vrijeme, drugo poluvrijeme, kao svojevrsnu retrospektivu prošlih izložbi. Kroz postav nas je provela Josipa Verbanac koja nas je svojim osvrtima na najznačajnije eksponate pojedinih izložbi potaknula da još jednom dođemo sami i posvetimo se razgledu nama najmilijih dijelova postava. Nakon toga nas je g. Ervin Dubrović, autor izložbe Čudesni Milan Marjanović, proveo svojim postavom i upoznao s ovim Kastavcem neiscrpne energije, koju je još od svoje najranije mladosti usmjerio putem borbe za neovisnost Hrvatske od Austro-Ugarske, a poslije i za ujedinjenje s ostalim Južnoslavenskim narodima. Bio je buntovnik, revolucionar, političar, književnik i pjesnik, zalažući se za angažiranu književnost i poeziju, nasuprost Matošu koji je djelovao u isto vrijeme rukovodeći se geslom l'art pour l'art. Za svoje ideje bio je spreman podnijeti i osobne žrtve, pa je tako izbacivan iz gimnazije, osuđivan i proganjan iz domovine, zatvaran i interniran u vrijeme rata. I ova izložba nas je još jednom uvjerila koliko je ljudi oko nas koje bi bilo lijepo upoznati ili o njima nešto više saznati.