O projektu

Generation 0101 je strateško partnerstvo između sedam europskih organizacija – Centar tehničke kulture Rijeka (Hrvatska), Centro Studi Città di Foligno (Italija), Langas į ateitį (Litva), Cyprus Community Media Center (Cipar), Telecentar (Hrvatska), The Latvian Information and Communications Technology Association - LIKTA (Latvija), Sveučilište Izmir (Turska) -  s ciljem korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u rješavanju gorućeg društvenog problema – nezaposlenosti mladih.

Projekt će trajati dvije godine. Partneri će u te dvije godine provesti istraživanje o provedbi Digitalne agende u zemljama iz kojih dolaze, s posebnim naglaskom na nezaposlenost mladih. Istraživanjem će biti obuhvaćeni mladi, poslodavci i donositelji odluka. Rezultati istraživanja poslužit će partnerima kako bi napisali smjernice za donositelje odluka na nacionalnoj, ali i na europskoj razini, te potakli promjene u rješavanju nezaposlenosti mladih.

No, to nije sve! Organizacije koje su uključene u strateško partnerstvo, imaju dugo iskustvo podizanja digitalne pismenosti građana u svojoj zajednici. Zajednički će osmisliti sedam edukacijskih modula (svaka po jedan) koje smatraju potrebnima na suvremenom tržištu rada. Ti moduli su:

•             e-novinarstvo,

•             razvoj mobilne aplikacije,

•             web design,

•             community radio,

•             online suradnja,

•             easy coding,

•             video.

Svaki partner će razviti jedan modul, a potom će educirati trenere iz partnerskih organizacija kako bi oni stečena znanja i vještine mogli prenositi na druge. Na taj će način svaka partnerska organizacija imati trenere za edukaciju iz navedenih sedam područja.

Posljednja faza projekta jest provedba besplatne edukacije za mlade nezaposlene osobe. Pet osoba na svakom edukacijskom modul po organizaciji, što znači 245 educiranih mladih Europljana i Europljanki.

Uz sve navedeno, partneri će se za trajanja projekta uključivati u kampanje koje potiču digitalno opismenjavanje i populariziraju zapošljavanje u digitalnim industrijama, kao što su Get Online Week i eSkills for Jobs.

Projekt koji će trajati dvije godine sufinancira Europska komisija kroz program Erasmus+ iznosom od 275.295,00 €.