O projektu

Strateško partnerstvo DREAM – Digital Reality and Educational Activities in Museums okuplja sedam partnerskih organizacija koje će zajednički osmisliti i pilotirati inovativnu metodologiju koja spaja proširenu realnost i muzeje. Zajednički ćemo ojačati kulturnu svijest naših zajednica te digitalne kompetencije svih pojedinaca koji će sudjelovati u nekoj od projektnih faza.

U projekt će biti uključeno 45 osnovnoškolskih učitelja iz Italije, Hrvatske i Portugala te njihovih 900 učenika. Svi će oni sudjelovati u stvaranju „muzeoteatara“ – koji će uz pomoć proširene stvarnosti posjet muzeju pretvoriti u muzejsku predstavu. Zato u projektu imamo uključeno nekoliko muzeja koji će ostvariti suradnje sa školama te im ponuditi svoju muzejsku građu kao inspiraciju za stvaranje muzejskih predstava.

Kako bismo ostvarili sve ciljeve projekta potrebno je:

  • Definirati metodologiju koja detaljno propisuje kako ostvariti suradničku praksu s muzejima (od pokretanja suradnje do postavljanja izvedbe, pisanja scenarija, izrade digitalne scenografije do korištenja mogućnosti proširene realnosti)
  • Razviti digitalnu platformu koja će podupirati sve procese koji će biti opisani u razvijenoj metodologiji. Na njoj će se nalaziti repozitorij kulturnih otvorenih edukacijskih resursa, koje će omogućiti muzeji partneri u projektu a pomoći će učiteljima uključenim u DREAM projekt da razviju i obogate svoje digitalne scenografije.
  • Razviti kombinirani tečaj za učitelje koji koristi primjere scenografija i vodi ih korak po korak u postavljanju njihove prve muzejske predstave.

 

Najbolji će biti nagrađeni na završnim javnim događanjima u svim državama sudionicama projekta. Na posebnom međunarodnom događaju u Postimuseu iz Tampere u Finskoj, svi partnerski muzeji izvest će koproduciranu transkulturnu muzejsku predstavu, koristeći materijale koje su škole razvile tijekom projekta. Ovom prigodom bit će proglašena i apsolutno najbolja muzejska predstava.

Partnerski konzorcij projekta DREAM čine partneri: M9 District, Stati Generali dell'Inovazione, Centar tehničke kulture Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Mapa das Ideas, i Camara Municipal de Oeiras i Postimuseo. Projekt je strateško partnerstvo financirano kroz program Erasmus+.