Od 5. do 11. prosinca u online i offline svijetu se obilježava Međunarodni tjedan računalne znanosti i obrazovanja (eng. Computer Science Education Week). Tisuće učitelja, trenera i mentora organizirat će radionice programiranja za svoje učenike. Mi se u ovu super priču uključujemo več četvrtu godinu za redom.

U suradnji s našim dragim volonterima provest ćemo besplatne radionice programiranja za učenike osnovnih škola te organizirati međunarodno online natjecanje u programiranju. Aktivnosti provodimo u sklopu projekta Budi++ koji financijski podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska banka za obnovu i razvoj.

Tjedan otvaramo radionicom Zagrebi za zabavu. Radionica je namijenjena učenicima od 1. do 5. razreda osnovne škole, a oni imaju priliku naučiti kako koristiti program Scratch koji im omogućuje vizualno programiranje. 90-minutna radionica koja će se održati u ponedjeljak, 5. prosinca, počinje u 18 sati.

Sljedećeg dana, u utorak 6. prosinca, proslava se nastavlja uz radionicu Internet od Things koja je namijenjena učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole. Polaznici će učiti kako povezati uobičajene objekte s Internetom te ih na taj način unaprijediti. Radionica će se održati od 16:30 - 18:00.

Za sve radionice zainteresirani polaznici trebaju se prijaviti putem obrasca u nastavku.

Natjecanje Hour of Code na Hacker Ranku će omogućiti sudionicima iz cijelog svijeta da odmjere snage u poznavanju brojnih programskih jezika - C, C++, Java, C#, PHP, Ruby, Phyton 2, Perl, Haskell, Clojure, Scala, Bash, Lua, Erlang... Natjecanje traje cijeli tjedan, a jedino pravilo je da nema kopiranja tuđih kodova.

Tjedan računalne znanosti i obrazovanja obilježava se u čast američke računalne pionirke admiralke Grace Murray Hopper, rođene 9. prosinca 1906. godine. Ona je bila jedna od prvih programerki računala Harvard Mark I, te je razvila jedan od prvih računalnih jezika zahvaljujući kojem je došlo do razvoja COBOL-a, jednog od prvih modernih programskih jezika.

 

OBRAZAC

 

Podaci o polazniku
Kontakt podaci (roditelj/skrbnik)