U subotu 23.03. u sklopu programa Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli, posjetili smo, kako smo i najavili, Rodoslovni centar Kastavštine i Liburnije i Zavičajnu zbirku.

Naši domaćini, gdja Marija Puharić Harašlić, gdja Desanka Puharić i g.Miljenko Ujčić predstavili su nam svoju udrugu i aktivnosti kojima se bave.

Gdja Marija Puharić ukratko je predstavila svoj rad na istraživanju rodoslovlja obitelji s područja Kastavštine i Liburnije, započet kao osobna potraga za obiteljskim korijenima a dosegao do goleme baze s podacima, velikodušno otvorene za sve ljude porijeklom iz ovog kraja u potrazi za svojim precima.
Obilazak zavičajne zbirke svih nas je oduševio, mnoge iznenadio svojim bogatstvom, neke podsjetio na vlastito djetinjstvo a neke i ispunio nostalgijom.
Ovaj postav krenuo je od jedne osobe, gdje Desanke Puharić i njezine ideje da sačuvane predmete i namještaj vlastite obitelji ustupi javnosti na upoznavanje i razgled kao i vlastiti prostor gdje je sve izloženo.

Uključivanjem ostalih mještana, zbirka je postepeno narasla, tvoreći bogatu sliku već pomalo iščezlog života. Pogledali smo i izložene fotografije iz prošlosti ovog kraja, sakupljene da spase od zaborava ljude, mjesta i dogadjaje. G. Miljenko Ujčić predstavio nam je nekadašnji život mjesta Brgud. Dugogodišnjim proučavanjem različitih povijesnih dokumenata i arhiva, sveobuhvatno je proniknuo u razne aspekte života stanovništva Brguda, od prvih pisanih tragova pa do današnjeg vremena.

 

Vidjeli smo i dva filma - o tradicijskom dobivanju vapna i tradicionalnoj proizvodnji drvenog ugljena, nekad čestim poslovima a danas gotovo nepoznatim. Filmovi su nastali kao rezultat inicijative da se sačuva to znanje. Pokazalo se da jedan posjet ovom centru, koliko god trajao, nije dovoljan da se ispričaju sve priče i otkriju sva blaga, emotivna i materijalna sadržana u njemu.

 

Ujedno smo doznali i jednu prekrasnu humanu priču o nesebičnosti. 

 

Što drugo reći, nego još se jednom zahvaliti i poželjeti našim domaćinima i ostalim članovima udruge još puno uspjeha.