Na radionici projekta SCoopConSS, mladi poduzetnici iz sedam hrvatskih škola ispunjavali su poslovni plan svojih budućih društvenih poduzeća. Sudjelovali su učenici iz Belog Manastira, Donjeg Miholjca, Labina, Metkovića, Osijeka, Splita i Zagreba.

 

 

 

Učenici su se upoznali s alatom svakog dobrog poduzetnika - Canvas NeXt platnom. Radionicu je vodila kolegica iz Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci STEP RI Jana Blažević Marčelja, dok je CTK Rijeka tim koordinirao čak 12 Zoom soba u kojima su učenici radili u grupama. I dok je Jana skakutala iz jedne sobe u drugu nadgledajući kreativne radove, učenici su vrijedno razrađivali detalje svojih budućih poduzeća kojima će doprinijeti ostvarenju UN-ovih 17 ciljeva održivog razvoja.

 

 

 

Možemo potvrditi kako su ideje odlične, ali nećemo ih otkriti jer učenike očekuje nacionalno natjecanje iz društvenog poduzetništva, a pobjednički tim će sudjelovati na međunarodnom natjecanju u Umbriji (Italija).

Jako nam je drago što s nama u projektu sudjeluje toliko mladih kreativaca usprkos nemogućnosti druženja uživo, ali barem smo se svi upoznali na Zoom-u. Kroz sljedeća dva mjeseca očekuje nas pregršt radionica u kojima će mladi naučiti i provesti istraživanje tržišta svoje lokalne zajednice, analizirati mišljenje stanovništva kroz ankete ili druge metode, napraviti financijski okvir svog poduzeća, razviti partnerstva i stvoriti marketinški plan.

 

Do sada smo imali priliku ugostiti brojne predstavnike društvenih poduzeća iz Hrvatske koji su učenicima prenijeli svoja znanja i iskustva. Veliko hvala Socijalnoj zadruzi NEOS i Udruzi za kreativni razvoj Slap iz Osijeka, udrugama Mailath i Lions club iz Donjeg Miholjca, Udruzi za mlade Alfa Albona iz Labina, Udruzi osoba s invaliditetom Prijatelj i socijalnoj zadruzi Prijateljica iz Metkovića, Zelenoj energetskoj zadruzi i Udruzi OA.Z.A iz Zagreba te Michaelu Freeru iz društvenog poduzeća Ensoco.

 

Čekaju nas još brojni Zoom sastanci i druženja, ali nadamo se da ćemo na ljeto moći zajedno predstaviti svoje vrijedno izrađene ideje.