U trećem tjednu kampanje Time To Move svoju priču o mobilnosti ispričala nam je Riječanka Roma Đurić. Ona je studentica treće godine psihologije i volonterka u udruzi Erasmus Student Network (ESN) Porto, a trenutno je na praksi preko Erasmus + programa u Portugalu.

Možeš li reći u kojoj si organizaciji te kako si se prijavila za praksu?

 

Erasmus+ praksu odrađujem u studentskoj udruzi ESN Porto, a budući da sam njihov volonter znala sam da postoje ovakve mogućnosti te sam praksu pronašla preko stranice Erasmusintern.org. Bilo je potrebno poslati motivacijsko pismo i životopis, nakon čega sam još obavila Skype intervju. Kad su mi javili da sam primljena, krenula je klasična procedura za dobivanje Erasmus+ financijske potpore.

 

Koje su tvoje dnevne obveze? Opiši nam kako izgleda dan na praksi koju obavljaš?

U ESN-u Porto radim u uredu, što znači da sam zadužena za izrađivanje ESNcard-ova, naplaćivanje putovanja i događaja te pomaganje Erasmus studentima. Obično radim svakim radnim danom od 14 do otprilike 19 sati, dok sam u početku radila i u jutarnjoj smjeni. Imam priliku upoznati mnogo Erasmus studenata te sam okružena drugim ESN volonterima tako da nikada nije dosadno.

 

Imaš li u organizaciji mentora, odnosno osobu koja ti pruža podršku u radu?

Imam odličnu mentoricu koja me uvela u cijeli proces, kojoj se mogu bilo kada javiti ako imam pitanja ili problema. Od početka se osjećam prihvaćenom i dobrodošlom od svih članova udruge.

 

Kako si se osjećala kad si shvatila da je sve dogovoreno i da putuješ u Portugal odraditi praksu?

Zapravo, nisam bila previše svjesna sve do početka prakse, ali sam bila jako sretna čim sam saznala da odlazim u Portugal i da se sve uspjelo posložiti baš onako kako sam htjela. Bila sam spremna za sljedeće poglavlje u životu i nove avanture.

 

Koji su tvoji najveći izazovi s kojim se suočavaš na praksi te kako se s njima nosiš?

Trenutno nemam nikakvih većih izazova s kojima se trebam suočiti. Uživam u novom gradu, novim cimerima i ljudima koje upoznajem. Jedini izazov je usklađivanje posla, slobodnog vremena i događaja koje želim posjetiti s volonterskim obavezama koje obavljam online za svoju ESN sekciju u Rijeci.

 

Osim što si na praksi u Portugalu ti imaš iskustva s međunarodnim volontiranjem preko Erasmus + programa.  Možeš li podijeliti svoja iskustva vezana za volontiranje?

Tako je započelo moja priča s Erasmus+ programima i Portugalom. Odlučila sam pauzirati godinu između srednje škole i fakulteta kako bih mogla volontirati, te sam volontirala mjesec dana u Portugalu u sklopu European Voluntary Service (EVS). Bilo je to moje prvo internacionalno iskustvo, mjesec dana u kojima sam imala priliku osamostaliti se, upoznati novu kulturu, jezik i volontere iz drugih zemalja. Bilo je to divno iskustvo i odskočna daska za daljnje životne odluke.

 

I to nije sve, bila si i na nekoliko razmjena mladih? Prilično si aktivna. Koje su ti najdraže uspomene s putovanja?

Do sada sam sudjelovala na četiri razmjene mladih: dvije u Španjolskoj, u Njemačkoj i posljednju u Bugarskoj. Lijepo je putovati i istraživati nove gradove, ali najljepša i najdragocjenija iskustva s razmjena mladih, osim stečenog znanja i vještina, su definitivno poznanstva i prijateljstva. Stvarno je teško riječima opisati što tih 7 do 10 dana znače i koliko se nezaboravnih uspomena i neraskidivih veza može stvoriti u tako kratko vrijeme.

 

Jesi li ostala u kontaktu s osobama koje si upoznala na putovanjima?

S nekima jesam i to me iznimno veseli! Estonci su mi došli u posjet već nakon nekoliko mjeseci i ja planiram jednog dana posjetiti njih. Također, zbližila sam se i s drugim sudionicima iz Hrvatske s kojima sam ostala u kontaktu. Uskoro planiram posjetiti prijateljicu u Portugalu koju sam upoznala u Bugarskoj te se jedva čekam ponovno naći s Grkinjom koju sam upoznala na razmjeni u Španjolskoj.

 

Koje savjete bi podijelila s mladima koji se odluče na sudjelovanje na jednom od Erasmus + programa?

Moj jedini savjet je – prijavi se! Nemoj odabirati mjesta samo zbog putovanja, odaberi temu/područje koje te zanima. Upoznat ćeš divne ljude, naučiti nešto novo, upoznati različite kulture i mjesta.. I vjeruj mi, ovakvi programi su najljepše uspomene, iskustva koja te izgrađuju kao osobu i daju vjetar u leđa za nove prilike i izazove!

 

Ako imaš sličnu priču podijeli je s nama. Ne moraš biti student, zaposlen ili ne zaposlen, važno je da imaš između 15 i 30 godina i da putuješ.