U sklopu europskog projekta Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Primorsko-goranske županije predstavljen je talijanski primjer dobre prakse u zapošljavanju. U Gradskoj vijećnici okupljeni su se mogli upoznati sa zadrugom IRECOOP Emilia Romagna.

IRECOOP Emilia Romagna je zadruga čiji su članovi 22 poduzetničke zadruge, a djeluje od 1979. godine s ciljem razvoja ljudskih potencijala i promocije kulture zadrugarstva. IRECOOP Emilia Romagna ima sjedište u Bologni te predstavlja regionalni institut za edukaciju u zadrugarstvu. Zadruga je članica većeg talijanskog udruženja Cofcooperative Emilia Romagna, mreže koja broji 1.803 zadruga s preko 347.000 članica i djeluje od 1968. godine.

Zadrugu IRECOOP Emilia Romagna predstavila je Morena Manni koja je pojasnila tko su njeni članovi i na koji način surađuju članovi zadruge, na koji način educiraju nove zaposlenike te ono najvažnije kako stvaraju nova radna mjesta.

Prezentirana talijanska dobra praksa dala je sudionicima mogućnost dobivanja novih informacija i znanja te drugačiji pristup rada zadruga, a sve prema potrebama poduzetnika i mogućnosti novog zapošljavanja i samozapošljavanja. To je bila dobra prigoda za usporedbu i mogućnosti unapređenja rada tijela Lokanog partnerstva za zapošljavanje Primorsko-goranske županije i prijedloga postavljanja Centra lokalnog partnerstva u Primorsko-goranskoj županiji, koji će inače biti smješten u Regionalnoj razvojnoj agenciji Porin.

Osim zadruge, okupljenima je predstavljeno i Lokalno partnerstvo za zapošljavanje, a uvodno ih je pozdravio Andrija Vitezić, pročelnik Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke.

Europski projekt LO.PA.Z. - Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Primorsko-goranske županije sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda – Razvoj ljudskih potencijala i Republike Hrvatske putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanja, nadležnog tijela provedbe Operativnog programa Razvoj ljudskih resursa. Nositelj projekta je Regionalna razvojna agenmcija Porin. Partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Rijeka i Centar tehničke kulture Rijeka, dok su suradnici Primorsko-goranska županija i Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Rijeka.