U sklopu Dana Svetog Vida, CTK tim je  za Vas  ovaj mjesec u suradnji s Centrom za industrijsku baštinu, Gradom Rijekom, Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana plemenitog Zajca i KD Vodovod i kanalizacija organizirao čak tri šetnje našim gradom.

Dan Svetog Vida, zaštitnika Grada Rijeka, obilježava se 15. lipnja, a u Rijeci će se od 12. do 15. lipnja održati i čitav niz događanja u njegovu čast. Svojim aktivnostima proslavi Dana grada Rijeke doprinijet će i ove godine, brojne udruge, klubovi, sportska i druga društva. Glavni program obogaćen je i brojnim popratnim događajima, koji počinju već 2. lipnja, a odvijat će se sve do 17. lipnja.

U ponedjeljak, 11. lipnja, idemo u obilazak  Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajc. Obilazak počinje  u 12.30 sati a traje do 14.30 sati.  Okupljanje građana naše grupe počinje u 12.15 ispred kazališta. Posjet Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajc vodit će Tamara Šanko Ajdini koja će nam pokazati sve tajne i čari kazališta. Od 1946. godine pa sve do danas, svojom kvalitetom izvedbi riječki je HNK uspio postaviti visoke kazališne i umjetničke kriterije i izboriti se za zasluženo mjesto jednog od kvalitetom vodećih kazališta u Hrvatskoj. Njegov se repertoar odlikuje danas već pomno promišljenom prepoznatljivošću u kojem se uvijek izvodi svježe čitana dramska, operna i baletna klasika ili djela hrvatske dramske i operne baštine, a proizvode se nacionalna djela, posebice suvremena.

Osim kazališta za  Vas organiziramo obilazak Mrtvog kanala a obilazak će voditi Ivana Golob i Kristina Pandza iz Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci. Mrtvi kanal obilazimo u utorak, 12. lipnja, okupljamo se na Kontu u 10 sati gdje će Vas dočekati Ivana i Kristina. Ovisno o broju ljudi podijelit ćemo se u dvije grupe. Obilazak Mrtvoga kanala, kao ishodišta riječke luke obuhvatiti će priču o nastajanju grada uz Rječinu i uz more, podno Trsatskog brijega: život uz Mrtvi kanal kao luku, gradnju umjetnog korita Rječine, novu modernu luku ispred grada, granicu na Rječini te dva grada, Rijeku i Sušak.

Posljednja ali ne i manje važna šetnja je odlazak na izvorište Zvir pod stručnim vodstvom gospodina Vlatka Kajapija iz KDVIK RIJEKA. Zvir je najizdašnije izvorište na području Rijeke i njegovom se vodom opskrbljuje riječki prsten od desne obale Rječine sve do Opatije, uz mogućnost opskrbe cijelog vodoopskrbnog područja Rijeke. Nakon obilaska Zvira, proći ćemo Vodovodnom ulicom te će Vam naše cure iz Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci reći nekoliko zanimljivosti o istoj. Vodovodna ulica jedna je od industrijski najzanimljivijih ulica grada. Teško je nabrojati koliko je različitih proizvodnji  godinama radilo duž ulicu: klaonica, tvornica parketa, ljevaonice željeza, tvornica tjestenine samo su dio postrojenja koja su radila u sada zatvorenim tvornicama.  Uz Ružićevu ulicu te Harteru čini istočnu insutrijsku zonu grada iz koje su se, modernim cestama, željeznicom i pomorskim putem izvozili razni proizvodi. Priču o tvornicama prati i priča o radničkim stanovima kao i o prostorima za slobodno vrijeme radnika koje su tadašnje tvornice gradile za svoje radnike. U srijedu, 13. lipnja, obilazimo Zvir i Vodovodnu ulicu, okupljanje je u 9.30 sati ispred Plodina u Ružićevoj ulici odakle ćemo se uputiti prema KDVIK Rijeka.

Za sudjelovanje u obilasku nije potrebna prethodna najava, a za sve dodatne informacije, stojimo vam na raspolaganju.

Radujemo se Vašem dolasku J