Prošli petak 20.01.2017. započeli smo smo s našim mjesečnim obilascima u 2017. godini. Ovoga puta posjetili smo Gradsko kazalište lutaka u ul.Blaža Polića br.6 koje na ovoj lokaciji djeluje od 1961. godine. Međutim, nismo došli kao obični posjetitelji nego kao gosti kojima je kolektiv spremno i susretljivo otvorio vrata i sve svoje prostore.
Zahvaljujući ljubaznim domaćinima, uz vodstvo stručne suradnice Vedrane Balen Spinčić, posjet smo započeli u samom gledalištu dok su glumci još uvježbavali novu, još neizvedenu predstavu Wanda Lavanda, pod budnim okom redateljice Morane Dolenc i scenskog osoblja. Po završetku probe, naša voditeljica ukratko nas je upoznala s poviješću i specifičnostima prostora u kojem rade. Redateljica nam je predstavila način rada i razmišljanja prilikom postavljanja scene, izrade lutaka i davala odgovore na naša znatiželjna pitanja. Postalo nam je jasno da svoj posao obavljaju u potpuno neadekvatnim prostorima s veseljem i entuzijazmom uz puno ljubavi volje i snalaženja a čak i uz nedovoljno razumijevanja dijela javnosti. Unatoč tome, dobitnici su brojnih stručnih nagrada i organizatori Revije lutkarskih kazališta već 21 godinu.
Posebno je bilo zanimljivo vidjeti prostore u kojima se izrađuje scenografija za predstave te lutkarsku radionicu iz koje godinama izlaze izmaštani likovi lutaka koje zatim oživljavaju glumci uz svu pomoć scenskog osoblja. Ovo je bilo zanimljivo i nesvakidašnje iskustvo na kojemu se još jednom zahvaljujemo cijelom kolektivu i gospođi Vedrani Balen Spinčić.