U Centrom tehničke kulture Rijeka, Školjić 6, u četvrtak, 5. prosinca 2019. godine u 18 sati otvaramo fotografsku izložbu Rijeka - portret grada camerom obscurom čiji su autori djeca i mladi, polaznici istoimene radionice.

Kristijan Aleksić, Raul Al Damirja, Dora Lukšić, Arijana Osojnak, Lucia Osojnak, Mauro Osojnak, Eva Štimac, Vesna Babić Štimac na radionici su se upoznali s camerom obscurom koja je preteča svih aparata za fotografska snimanja s ciljem usvajanje novih znanja i vještina o cameri obscuri, karakteristikama crno-bijelog fotopapira i izradi fotografija u fotolaboratoriju, poticanje kritičkog mišljenja, vizualnog izražavanja i valorizacija kulturne baštine.

Radionicu i izložbu u Rijeci zajednički organiziraju Hrvatski fotosavez, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Centar tehničke kulture Rijeka.

Projekt radionica Portret grada camerom obscurom Hrvatski fotosavez organizira od 2014. godine u šestogodišnjem ciklusu na 22 različite lokacije u Hrvatskoj. Radionice je osmislila i vodila Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade.

Izložba Portret grada camerom obscurom predstavlja izbor od više tisuća fotografija snimljenih camerom obscurom i zamišljena je kao prikaz zajedničkog rada većeg broja sudionika. Osim odabranih izložaka, veliki broj jednako vrijednih mogao bi biti izložen, a ta je činjenica iznjedrila ideju kako niti jednom radu ne bi trebalo pripisati autorstvo isključivo jedne osobe. To je presjek kroz radionice u kojima su sudionici osjećali zajedništvo, prijateljstvo i uzbuđenje zbog iščekivanja rezultata zajedničkog rada.

Izložba ostaje otvorena do kraja siječnja i može se pogledati uz najavu svaki radni dan od 8:00 do 16:00.