Nova godina donosi i nove rokove za prijavu na natječaj programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport.

Program pruža brojne mogućnosti, među kojima i mogućnost za mobilnost u svrhu učenja – putem razmjena za mlade i usavršavanja osoba koje rade s mladima kojima ćemo se baviti na radionici Prijave na natječaj Erasmus+.

U petak, 13. siječnja, s početkom u 10 sati počinje radionica na kojoj ćemo govoriti općenito o programu Erasmus+, prijavi na natječaj, ispunjavanju obrazaca, pronalasku partnera, evaluaciji prijave te svim malim trikovima i cakama koje smo naučili iz iskustva provedbe projekata kroz program Erasmus+. Na radionicu se možete prijaviti slanjem maila na hgalogaza@ctk-rijeka.hr. Radionica će se održati uz financijski potporu Agencije za mobilnost i programe EU i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prijave na radionicu zaprimamo do četvrtka, 12. siječnja, u 14 sati.

S obzirom na široko područje programa Erasmus+, odlučili smo se baviti  razmjenama mladih i usavršavanjima osoba koje rade s mladima.

Razmjena mladih je aktivnost koja omogućuje skupinama mladih iz različitih zemalja da se sastanu i zajednički provode program neformalnog učenja koji su samostalno osmislili i pripremili prije razmjene. Aktivnost može trajati do 21 dana, a temelji se na transnacionalnoj suradnji između dvaju ili više organizacija sudionica iz različitih zemalja i izvan Europske unije. Pojedinci ne mogu samostalno sudjelovati u razmjeni mladih, već putem organizacija koje podnose projektne prijave Agenciji – zbog toga je jako bitno znati podnijeti prijavu ili pronaći partnera iz europske zemlje.

Usavršavanja osoba koje rade s mladima su aktivnosti kojima se podupire stručno usavršavanje osoba koje rade s mladima, tzv. youth workera, te se njime jačaju kapaciteti organizacija iz kojih oni dolaze. Prijaviti se mogu projekti kao što su međunarodni seminari, osposobljavanja, događanja za uspostavljanje kontakta sa sličnim organizacijama iz drugih država, studijski posjeti ili razdoblja promatranja rada u organizacijama u inozemstvu aktivnima u području mladih.

Prvi rok za prijavu projekata razmjena mladih i usavršavanja osoba koje rade s mladima je 02. veljače 2017.

Savjetujemo i organizacijama koje planiraju prijave na druga područja programa Erasmus+ da nam se pridruže na radionici jer će sigurno biti korisnih informacija i za njihove organizacije.

 

Radionicu organiziramo u sklopu svojih redovnih aktivnosti Eurodesk multiplikatora. Eurodesk je besplatni info-servis Europske komisije mladima i svima koji rade s mladima pruža kvalitetne informacije o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem promicanja mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja.