U subotu, 10.11.2018. god. u sklopu našeg programa Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli posjetili smo ljupki Lovran.

Gospodin Agošton Gergely, česti sudionik naših šetnji, ovaj put bio je naš domaćin i vodič. Osim što je ljubazno i spremno prihvatio našu molbu, pripremio nam je obilazak razradjen do posljednjeg detalja, sa željom da nam pokaže Lovran u svim svojim značenjima i ljepoti. U Galeriji Laurus počašćeni smo zalogajima i pićem, opskrbljeni informativnim materijalom i pogledali stare razglednice Lovrana te izložbu slika u prostoru galerije.

Posjetili smo muzej Kuća lovranskog guca, drvene barke koja je služila ovdašnjim ribarima i stanovništvu a na ovaj je način sačuvana od zaborava.
Dobili smo i priliku da se popnemo do vrha kule, dijela srednjovjekovnih obrambenih zidina, danas izložbeni prostor. Posebno je bilo zanimljivo u crkvi sv.Jurja, zaštitnika Lovrana. Ova crkva sadrži rijetke prikaze na freskama iz XV st. i dodatke gotičkih elemenata u izvorno romaničkoj gradnji. Nakon glavnog trga pred crkvom, na kojem je i zgrada srednjovjekovne gradske uprave, vođeni iskusnim g, Agoštonom, prošetali smo skrovitim uličicama, slikovitim malim trgovima, uskim prolazima i dvorištima medju zbijenim primorskim kućicama stare gradske jezgre pa sve do lučice, sve popraćeno informacijama koje upotpunjuju ugodjaj.

Za mnoge od nas bio je to jedan novi doživljaj ljepote Lovrana. Veliko hvala g.Agoštonu na lijepom i poučnom obilasku.

PrilogVeličina
Office presentation icon Lovran8.41 MB
Office presentation icon Lungo mare8.58 MB