Otvorene su u prijave za besplatan tečaj izrade 2D video igara koji organizira Udruga proizvođača igara Primorsko-goranske županije u partnerstvu s CTK Rijeka, a vodit će ga Aleksandar Gavrilović, jedan od osnivača hrvatskog gamedev studija Gamechuck, čije se igre igraju u cijelom svijetu. Tečaj će biti subotom od 12 do 16 sati i trajat će deset tjedana, a počinje 5. listopada. Prijaviti se mogu stariji od 14 godina. Tečaj je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke.

 

GameMaker je jednostavna, ali moćna platforma za izradu 2D video igara kojeg je osmislio profesor Mark Overmars kao alat za edukaciju osnovnoškolaca u osnovama objektnog programiranja, ali se kroz zadnjih petnaest godina nametnuo kao jedan od vodećih alata za izradu video igara i koristi se za sve od hobi projekata do velikih indie igara poput Hotline Miami, Crashlands i slično.  

 

Na tečaju će polaznici učiti o povijesti izrade video igara od osamdesetih godina do danas, osnovama izrade video igara - GDD, planiranju, pripremi i modifikaciji audiovizualnih resursa, programiranju, exportu te izdavanju video igara. Naučit će osnove programiranja te ih koristiti u praksi, savladati osnove GameMaker engine-a, evente i akcije – pisati kodove, koristiti resurse, sobe, view-ove, eksportirati igre na različite sustave te izdavati igre na različite digitalne platforme. Ukratko, polaznici će naučiti izrađivati 2D video igre koristeći Gamemaker, od ideje do izdavanja. Također, imat će otvorenu vlastitu Itch stranicu s portfoliom i na kojoj će objaviti nekoliko video igara iz različitih žanrova - Prva Gamemaker igra, Pacman, Platformer i vlastita Gamemaker igra.

 

Tečaj će voditi Aleksandar Gavrilović čije se video igre igraju u svijetu, prije svega vrlo originalan All You Can Eat koji možete pronaći na Steamu, a dostupna je i njihova besplatna igra vApe Escape, te platformer Speed Limit. Nakon njihovog prošlogodišnjeg interesantnog pothvata, izrade prve hrvatske luksuzne arkade, a potom i sudjelovanja na radionici razvoja priče za video igre u sklopu festivala Animafest Zagreb, njegov studio je odabran kao dobitnik u sklopu EU potprograma Creative Europe – MEDIA, kroz koji su osigurali sredstva za razvoj iduće igre Trip the Ark Fantastic. To je prva hrvatska igra i studio kojima je to pošlo za rukom.

 

Tečaj je ograničen na 12 polaznika pa je potrebno objasniti motivaciju za upisom, a o rezultatima upisa prijavljani će biti obaviješteni 1. listopada 2019. godine.

 

PRIJAVNICA
 

Osnovni podaci o korisniku
Kontakt podaci (roditelj/skrbnik)
CTK Rijeka brine o zaštiti Vaših osobnih podataka. Mi prikupljamo, obrađujemo i upotrebljavamo Vaše osobne podatke u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća te Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/2018). Prihvaćanjem ove izjave smatra se da slobodno i izričito dajete privolu za prikupljanje Vaših osobnih podataka u svrhe koje su izričito navedene. Možete u bilo kojem trenutku odustati od davanja privole ili tražiti ispravak ili brisanje Vaših osjetljivih osobnih podataka. Ukoliko to želite učiniti potrebno je kontaktirati nas na email adresu info@ctk-rijeka.hr. Vaši osobni podatci koji su prikupljeni koristit će se u svrhu: izvještavanja donatora o provedbi projekta, za promidžbu projekta te u evaluacijske svrhe. Radionice koje provodi CTK Rijeka mogu biti fotografirane i snimane za potrebe izvještavanja Donatora kao i javnosti putem društvenih mreža i web stranica. CTK Rijeka primjenjuje odgovarajuće mjere zaštite osobnih podataka od neovlaštenog pristupa, zloupotrebe, otkrivanja, gubitka ili uništenja. CTK Rijeka poštuje privatnost svojih korisnika te čuva povjerljivost Vaših osobnih podataka koje ćemo izbrisati ukoliko više nisu nužni u odnosu na svrhu za koju su prikupljeni ili na drugi način obrađeni nakon izvršavanja ugovorne obveze prema Donatorima. Podatci se trećim stranama prosljeđuju samo u svrhe provedbe projekta.