U sklopu Dana Svetog Vida, održali smo za Vas 3 šetnje našim gradom u suradnji s Gradom Rijekom, Centrom za industrijsku baštinu, Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca i KD Vodovod i kanalizacija.

 

U ponedjeljak, 11. lipnja, obišli smo  Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, pod stručnim vodstvom Tamare Šanko Ajdini koja nas je dočekala ispred kazališta gdje je ispričala o povijesti i nastanku same zgrade te o vrtu i fontani koja se nalazi ispred zgrade kazališta. Zatim je grupu građana uvela u kazalište gdje je pričala mnoge zanimljivosti o ulazu za publiku, staroj blagajni kazališta, parteru, loži i pozornici. Građane je odvela i do prostora za probu gdje su pristupili balkonu s kojeg se pruža pogled na cijeli park ispred kazališta, a nakon toga su se popeli do zadnjeg kata gdje su građani mogli pogledati cijeli parter iz ptičje perspektive i saznati zanimljivosti o slikama braće Klimt i Franza Matscha koje krase strop kazališta.

 

U utorak, 12. lipnja, održao se obilazak Mrtvog kanala kojeg su vodile Ivana Golob i Kristina Pandža iz Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci. Obilazak je počeo u 10 sati na Kontu i nastavio se prema parku na Delti. Voditeljice su pričale o povijesti Mrtvog kanala, njegovoj izgradnji i industriji koja se obavijala oko njega. Obilazak se zatim nastavlja prema parkingu na Delti gdje su voditeljice opisale što se događalo dok je Rijeka bila pod vodstvom Talijana i Mađara. Zatim je slijedio prelazak mosta na Delti i šetalo se prema kraju Mrtvog kanala kod nekad rotirajućeg mosta za brodove gdje je šetnja i završila.

 

U srijedu, 13. lipnja otišli smo do KD VIK Rijeka, gdje nas je u 10 sati dočekao gospodin Robert Mahulja i ispričao par zanimljivosti o nastanku vodovoda, nakon čega je grupu odveo u razgledavanje izvorišta „Zvir“. Saznali smo da je  Zvir najizdašnije izvorište na području Rijeke i njegovom se vodom opskrbljuje riječki prsten od desne obale Rječine sve do Opatije, uz mogućnost opskrbe cijelog vodoopskrbnog područja Rijeke, a na njemu je prva crpna stanica izgrađena još 1884. godine. Obilazak Zvira je završio u 11 sati nakon čega je Kristina Pandža iz Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci provela grupu kroz Vodovodnu ulicu, gdje je građanima pričala o povijesti klaonice, tvornice parketa, ljevaonice željeza i tvornice tjestenine.

 

Kao organizatori programa „Upoznajmo svoj grad“ nismo mogli poželjeti bogatiji i nadahnutiji program, s vrlo stručnim vodstvom. Tri dana smo proveli u ugodnom društvu šetajući i upoznajući naš grad. Šetnje su bile veoma informativne, građani su imali mnoga pitanja za naše vodiče na koja su im oni rado odgovarali. Ovim putem željeli bismo se još jednom zahvaliti Gradu Rijeci, gospođi Tamari Šanko Ajdini iz Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Ivani Golob i Kristini Pandži iz Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci te gospodinu Robertu Mahulji iz KD VIK Rijeka na veoma zanimljivim i edukativnim obilascima te svim građanima koji su se pridružili.