Državno natjecanje iz informatike održalo se u Primoštenu od 20. do 22. ožujka. Mladi informatičari, učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, natjecali su se u kategorijama Logo, Algoritmi, Razvoj softvera i Osnove informatike.

Na natjecanju su sudjelovala šest polaznika Budi++ radionica za darovite učenike, što se redovno tijekom školske godine održavaju u Centru tehničke kulture Rijeka.

U Primoštenu su članovi Budi++ ekipe bili iznimno uspješni. U kategoriji Razvoj softvera, Jakov Tomasić je osvojio prvo mjesto za svoju aplikaciju Learn aChord, android aplikacija koja je primarno namijenjena glazbenicima te učenicima glazbenih škola. Na zabavan i interaktivan način korisnik može vježbati slušno prepoznavanje intervala, akorda i tonova te trenirati glazbeni sluh.

Jakov Tomasić je, osim prvog mjesta, osvojio i treće mjesto u kategoriji Osnove informatike za strukovne škole.

Antonio Erdeljac osvojio je drugo mjesto za aplikaciju CityCoin - platforma za stvaranje pametnog grada. Uzorom na funkcije kartice pametnih gradova poput Rijeka City Card kojom se omogućuju plaćanje autobusnih linija, parkinga i manjeg shoppinga dolazimo do više razine razvoja pametnih gradova. CityCoin omogućuje jednostavnu integraciju jednog grada u sustav pametnih gradova kroz web i mobilnu aplikaciju.

Marin Kupanovac osvojio je drugo mjesto u kategoriji Logo za 6. razred, Jakov Celin je također osvojio drugo mjesto ali u kategoriji Logo za 7. razred. Simeon Stefanović osvojio je četvrto mjesto u kategoriji Logo te 6. mjesto u kategoriji Primjena algoritama za 8. razred, a Bojan Puvača deseto mjesto u kategoriji Primjena algoritama za 3. razred SŠ.

Uz voditelje radionica iz CTK Rijeka s darovitim polaznicima redovito rade mentori koji su do prije nekoliko godina bili korisnici programa Budi++, te su i sami osvajali brojne nagrade i priznanja. Oni su Dino Ilić, Ivana Žužić i Kristijan Vulinović.

 

O projektu Budi++

CTK Rijeka više od 15 godina omogućuje darovitim učenicima da razvijaju svoje interese i potencijale iz područja informatike. Tijekom školske godine oni se kroz Budi++ radionice okupljaju te proučavaju različite programske jezike, pripremaju za natjecanja, organiziraju vlastita natjecanja, obilježavaju međunarodne dane kako bi osvijestili važnost digitalnih znanja kod svojih vršnjaka te svojim znanjima realiziraju brojne projekte. Projekt Budi++ financijski podupiru: Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja,  Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Zaklada Hrvatska za djecu,  ACI – Adriatic Croatia Internation Club, HBOR, INA.