U Centru tehničke kulture Rijeka u srijedu, 10. listopada, na događanju „Rad s mladima – gdje smo, što smo i kako smo“ okupili su se predstavnici udruga, javnog sektora, mladih i osoba koje rade s mladima, tzv. youth workera, kako bi razgovarali o radu s mladima. Rad s mladima u Hrvatskoj nije standardiziran, niti profesionaliziran, no odvija se u udrugama, organizacijama mladih, knjižnicama, sportskim klubovima i na drugim mjestima.

U prvom dijelu događanja o radu s mladima govorio je hrvatski znanstvenik čije je područje interesa upravo rad s mladima – Marko Kovačić. Marko Kovačić, inače znanstvenik s Instituta za društvena istraživanja i nacionalni korespondent Europske komisije za područje mladih, jedan je od pokretača cjeloživotnog studija „Mladi u suvremenom društvu“ okupljenima je predstavio europski kontekst rada s mladima te priču o radu s mladima postavio u hrvatsku perspektivu gdje još uvijek nemamo konsenzus oko naziva za osobu koja radi s mladima, tzv. youth workera. Kovačić je tijekom događanja naglašavao kako nije sve što se radi s mladima rad s mladima. Rad s mladima treba počivati na nekoliko premisa: mladi u njemu sudjeluju dobrovoljno, on jača znanja, vještine i kompetencije mladih za svakodnevni život kroz neformalno i informalno učenje, mlade osobe su sukreatori aktivnosti u kojima sudjeluju, utemeljen je na potrebama mladih osoba, a zbog svega navedenog on je interdisciplinaran, fleksibilan, inovativan i zabavan. Također, treba naglasiti kako rad s mladima nije njihovo sudjelovanje u obaveznom obrazovanju.

O lokalnom kontekstu rada s mladima i Lokalnom programu za mlade Grada Rijeke govorila je Mirela Pašić, viša stručna suradnica za programe i mlade Grada Rijeke. Pašić je na ovoj radnoj poziciji od početka rujna, čime je Rijeka ušla u krug rijetkih hrvatskih gradova koji imaju osobu zaduženu za pitanja mladih. Pašić je predstavila Lokalni program za mlade Grada Rijeke koji se odnosi na razdoblje od 2018. do 2022. godine, te izrazila želju za suradnjom sa svima koji žele raditi s mladima. Također, Pašić je pozvala sve okupljene da promoviraju među mladima s kojima rade natječaj za Savjet mladih Grada Rijeke koji je otvoren do 16. listopada 2018.

Zbog nepostojanja profesije youth worker, ne postoji ni standard zanimanja koji će onima koji se njime bave zadati načela rada, etiku, kompetencije, zbog čega je vrlo lako dovesti u pitanje kvalitetu rada s mladima. Ono što se ne bi smjelo događati jest da ona počiva na entuzijazmu pojedinca ili pojedinke i njihovoj želji za učenjem. Stalno učenje i upotreba novih metoda rada svakodnevica su radnika s mladima koji moraju znati odgovoriti na potrebe mladih u njihovoj zajednici. Na događanju su predstavljeni postojeći programi naobrazbe: prvi akademski program o mladima „Mladi u suvremenom društvu“ koji su pokrenuli Sveučilište u Rijeci i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, neformalna edukacija Mreže mladih Hrvatske „Studiji o mladima za mlade“, te međunarodni treninzi za osobe koje rade s mladima u sklopu Erasmus+ programa.

Na samom događanju predstavljena je online platforma za učenje radnika s mladima Youth Work HD, nastala u sklopu istoimenog međunarodnog projekta financiranog iz programa Erasmus+. CTK Rijeka i partneri iz Italije, Latvije i Litve u posljednje su dvije godine razvijali online edukacijsku platformu za radnike s mladima. Razvili su četiri tečaja u trajanju od ukupno 60 sati, koji se mogu polagati na engleskom, hrvatskom, latvijskom, litvanskom i talijanskom jeziku. Nakon pilotiranja s preko 130 radnika s mladima iz Europe, sadržaj na platformi je finaliziran i čeka nove polaznike. Upravo su u tijeku upisi u tečajeve koji obrađuju teme suradnje s dionicima u području rada s mladima, utjecaja na politike u radu s mladima, dosezanju do mladih te korištenju ICT alata. Predbilježiti se za besplatnu online edukaciju možete do ponedjeljka, 29. studenog 2018.

Partneri na projektu Youth Work HD žele pokrenuti i suradnju s drugim organizacijama koje mogu i žele razvijati edukacijski materijale za platformu Youth Work HD. Pozivaju sve one koji imaju edukacijske sadržaje za rad s mladima ili ih planiraju razvijati da im se jave i iskoriste novi resurs koji je jedan korak bliže standardizaciji i profesionalizaciji rada s mladima.

Druženje s mladima i o mladima završilo je interaktivnim radionicama s temama: stipendije Grada Rijeke, Savjet mladih Grada Rijeke i micro:bit u radu s mladima.
U nastavku možete preuzeti prezentacije izlagača.