Tijekom proljetnih školskih praznika u našim smo prostorima na kampu Makersi na Školjiću okupilo  50 učenika viših razreda osnovne škole iz Primorsko-goranske županije. Oni su zajedno proveli proljetne školske praznike baveći se programiranjem, robotikom, modeliranjem i 3D modeliranjem.

 

 

Učenici iz Cresa, Čabra, Čavli, Dobrinja, Omišlja, Opatije, Matulja, Raba i Rijeke družili su se i učili kako izraditi igre poput pikada, košarke i flipera, glazbene instrumente ili pak isprogramirati edukativne robote mBot-ove da zaigraju nogomet. Jedan tim dobio je zadatak izraditi garažu za edukativnog robota mBot-a i to s vratima koja se mogu otvarati i zatvarati! Osim toga, osnovnoškolci su izraditi maketu gradića s cestama i raskrižjima na kojima je postavljena automatska regulacija prometa sa semaforima i rampama.

 

 

Uz pomoć mentora iz CTK Rijeka, učenici su sve izradili od nule koristeći kartone, šperploče, printajući komponente na 3D printeru, režući ih pomoću CNC stroja, spajajući elektroničke komponente te programiranjem edukativnih mikroračunala micro:Bit-ova i robota mBot-ova.

 

 

Kamp Makersi na Školjiću je novina u projektu Budi++ kroz koji CTK Rijeka kontinuirano provodi radionice koje jačaju infomatička i tehnička znanja učenika i mladih iz Primorsko-goranske županije. Ove godine, osim redovnih radionica i priprema za informatička natjecanja, mentori iz CTK Rijeka obišli su sedam županijskih osnovnih škola i održali pokazne radionice korištenja mBot-ova i micro:Bit-ova za učenike i profesore te pozvali učenike na druženje u Rijeci tijekom proljetnih školskih praznika.

 

 

CTK Rijeka projekt Budi++ provodi u suradnji s udrugom Mali roboti, Primorsko-goranskom županijom te osnovnim školama Čavle, Frane Petrić Cres, Ivan Rabljanin Rab, Omišalj, Petar Zrinski Čabar i Rikard Katalinić Jeretov Opatija te Tehničkom školom Rijeka. Projekt financijski podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Na Facebook stranici CTK Rijeka možete pronaći galeriju fotografija zajedno s videima koji prikazuju projekte učenika.