Nakon dvije godine aktivnog prikupljanja sredstva za adaptaciju i opremanje svečano smo otvorili Laboratorij znanja: mjesto susreta zajednice gdje će građani imati priliku učiti o programiranju, 3D modeliranju, maketarstvu ali i robotici, gdje će moći koristiti 3D printer, CNC stroj za prototipe, mikrokontrolere i razne druge alate pomoću kojih se može stvarati.

 

 

Prekidač kojim je lansirana raketa u svemir i svečano otvoren Laboratorij znanja pokrenuo je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel. Prigodno je istaknuo kako je Rijeka najspremniji grad u Hrvatskoj za provedbu digitalizacije društva u čemu Gradu uvelike pomažu udruge poput naše.

 

 

Pročelnik Ureda županije Primorsko-goranske županije Goran Petrc izrazio je želju da se prostori koji potiču istraživanje i razvijaju znanja, poput Laboratorija znanja, repliciraju u svim jedinicama lokalne samouprave diljem Primorsko-goranske županije.

Na svečanom otvaranju prisustvovali su brojni gosti, između ostalog Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koja nas je pohvalila za razvijanje kvalitetnog projekta za svoju lokalnu zajednicu. Naglasila je i kako će Laboratorij znanja doprinijeti zapošljivosti u Rijeci i šire te nam je zaželjela još puno uspješnih projekata i korisnika.

Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, kao vrijednost projekta Laboratorija znanja istaknula je sinergiju svih sektora – javnog, privatnog i civilnog.

 

Laboratorij znanja zamišljen je kao mjesto okupljanja svih zainteresiranih članova zajednice koji žele biti u kontaktu s novim tehnologijama, pratiti napredak istih, razumjeti njihovu svrhu i primjenu u svakodnevnom životu.

 

 

Otvaranjem Laboratorija znanja ujedno je svečano otvorena i proljetna škola „Makersi na Školjiću“, naš prvi program koji se provodi u novouređenom i novoopremljenom prostoru.  Drugu godinu za redom, „Makersi na Školjiću“ okupljaju 40 djece iz Primorsko-goranske županije, koji svoje praznike provode u Rijeci, upravo u prostoru Laboratorija znanja. Tijekom  kampa, učenici  sudjeluju  u radionicama  programiranja, robotike i 3D modeliranja te imaju priliku steći nova znanja, ali i međusobno se družiti i kvalitetno provesti slobodno vrijeme tijekom  proljetnih školskih praznika. „Sviđa mi se program, jako je zanimljiv, a prostor je dobro opremljen. Najdraži predmet mi je robotika.“ ispričao je Kevin Malnar, polaznik proljetnog kampa koji dolazi iz Prezida. Doris Kurelić iz Raba je dodala „Već smo jako puno naučili, jako je zanimljivo. Jedva čekam da nam zadaju projekt koji moramo pripremiti za petak, nadam se da će biti 3D modeliranje, nešto povezano sa sportom.“

 

 

 

Svojom donacijom Laboratoriji znanja podržali su: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Zaklada Hrvatska za djecu, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, INA d.d. i ACI d.d. Idejno i izvedbeno rješenje izradili su Maja Stanić, Vojko Stanić i Martina Vivoda iz arhitektonskog ureda Studio Mapa d.o.o.