U Centru tehničke kulture Rijeka u tijeku je proljetni kamp za učenike „Makersi na Školjiću“. 40 učenika iz Primorsko-goranske županije zajedno provode proljetne školske praznike baveći se programiranjem, robotikom, modeliranjem i 3D modeliranjem.

 

Učenici iz Cresa, Čabra, Gerova, Ičića, Jurdana, Kastva, Malinske, Matulja, Opatije, Prezida, Raba i Rijeke druže se i kroz praktičan rad na zanimljivim i zabavnim projektima samostalno (uz podršku stručnih mentora) izrađuju 5 elektroničkih uređaja od početka do kraja. Polaznici kroz rad u timovima imaju prilike pokazati svoju kreativnost, vještine i znanja na način da osmisle, dizajniraju, izrade, programiraju, testiraju i predstave svoje projekte: elektronička igra Whack-a-mole, uređaj za slatkiše, elektronička igra Memory, pametni LightShow osjetljiv na glazbu te elektronička igra pucanja jedanaesteraca.

 

Uz pomoć mentora iz CTK Rijeka, učenici će sve izrađivati od nule koristeći kartone, šperploče, printajući komponente na 3D printer, režući ih pomoću CNC stroja, spajajući elektroničke komponente te programiranjem edukativnih mikroračunala micro:Bit-ova i Arduina.

Što su izradili i kako su surađivali na zajedničkim zadacima i projektima, učenici će pokazati u petak 26. travnja 2019. u 12 sati.

 

Ovo je druga godina da provodimo Kamp u sklopu projekta Budi++ kroz koji CTK Rijeka kontinuirano provodi radionice koje jačaju infomatička i tehnička znanja učenika i mladih iz Primorsko-goranske županije. Ove godine, osim redovnih radionica i priprema za informatička natjecanja, mentori iz CTK Rijeka obišli su osam županijskih osnovnih škola i održali pokazne radionice korištenja mBot-ova i micro:Bit-ova za učenike i profesore te pozvali učenike na druženje u Rijeci tijekom proljetnih školskih praznika.

CTK Rijeka projekt Budi++ provodi u suradnji s osnovnim školama Ivana Rabljanina Rab, Petar Zrinski Čabar, Malinska - Dubašnica, Frane Petrića Cres, Zamet, Čavle, Rikard Katalinić Jeretov Opatija te Andrija Mohorovičić Matulji.

Projekt financijski podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Zaklada Hrvatska za djecu.