Predstavnici Centra tehničke kulture Rijeka, Erik Mikšič  i Ivan Gabriel Šemper spremni su za sutrašnje natjecanje u naprednoj, edukacijskoj robotici MakeX European Open 2019. koje će se održati u ZICER-u u Zagrebu. Već godinama vrijedno uče i odlaze na natjecanja sa svojim mentorima, Lorisom Rašpolićem, Ivanom Perišom i Kristijanom Vulinovićem.

 

Natjecanje je otvoreno za javnost te na njemu sudjeluju timovi iz regije koristeći mBot robote uz dodatke. Tema natjecanja je 'Zaštitnik grada', natjecatelji će programirati robote i na natjecanju rješavati zadatke koristeći logičko razmišljanje, strateško planiranje timova i rješavanje problema poput pomicanja objekata, praćenja linija, prepoznavanja boja i drugo. MakeX je svjetsko natjecanje u naprednoj, edukacijskoj robotici koje promovira učenje u raznim poljima znanosti i tehnologije potičući suradnju, interdisciplinarnost i orijentiranost ka rješavanju stvarnih problema. U ovom se natjecanju timovi sastoje od maksimalno dva natjecatelja iz jedne ustanove u jednoj dobnoj skupini. Zadaci i natjecanje su osmišljeni tako da timovi moraju surađivati kod rješavanja zadataka kako bi osvojili što više bodova. Za najbolje smo pripremili vrijedne nagrade te će im dobiti ulaznice za svjetsko natjecanje koje će se održati ovog prosinca u Kini.

 

Osim natjecanja za sve zainteresirane organizirana je i konferencija u sklopu projekta 'STEM revolucija u zajednici' gdje će se moći poslušati zanimljiva predavanja ili sudjelovati na radionicama s tehnologijama koje su korištene u projektu. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno.