Sva trojica predstavnika Budi++ ekipe kući su se vratili s medaljama – Antonio Erdeljac je sa svojim radom Boxlio treći u kategoriji Razvoj softvera za srednje škole, Simeon Stefanović je drugi u kategoriji Algoritmi - Logo, dok je Boris Španić zadivio publiku svojim mBot simulatorom i osvojio prvo mjesto u kategoriji razvoja softvera za osnovne škole.

 

U Primoštenu su se od 13. do 16. ožujka okupili učenici osnovnih i srednjih škola te njihovi mentori kako bi provjerili znanja iz tri kategorije: (1) Algoritmi u kojoj se provjerava sposobnost rješavanja složenih problema a cilj je napisati savršen programski kôd koji će se izvršavati što brže, (2) Razvoj softvera stavlja natjecatelje u uloge arhitekata računalnih sustava te (3) Osnove informatike koja provjerava uvijek korisno teoretsko znanje.

Na natjecanju su sudjelovala trojica polaznika Budi++ radionica za darovite učenike, što se redovno tijekom školske godine održavaju u Centru tehničke kulture Rijeka. Projekt Budi++ financijski podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

 

 

Antonio Erdeljac, učenik 2. razreda Prve riječke hrvatske gimnazije, natjecao se drugu godinu za redom u kategoriji Razvoj softvera za srednje škole. Ove godine, pripremio je aplikaciju Boxlio koju možemo nazvati Uberom za dostavljače. Boxlio je sustav izgrađen s najsuvremenijim web tehnologijama koji korisnicima pomaže prilikom naručivanja i dostavljanja proizvoda. To radi na način da se korisnici dijele na dostavljače i kupce. Nakon što kupac postavi svoju narudžbu, sustav automatski pronalazi dostupnog dostavljača na temelju njegove geolokacije. Boxlio je moguće koristiti kao web platformu i kao mobilnu aplikaciju. Antonio je osvojio 3. mjesto na državnom natjecanju.

 

 

 

Treću godinu za redom svoja je znanja na državnom natjecanju iz informatike testirao i učenik 8. razreda Osnovne škole Zamet Boris Španić. Ove godine u čak tri kategorije – Razvoj softvera, Algoritmi (programski jezici Python i C++) i Algoritmi (programski jezik Logo). U kategoriji Algoritmi (Logo) osvojio je osmo mjesto, a u kategoriji Algoritmi (Python i C++) četvrto mjesto.

 

 

mBot simulatorom se Boris natjecao u kategoriji razvoja softvera za osnovnoškolce, te je oduševio žiri i druge natjecatelje i osvojio prvo mjesto. mBotovi su edukacijski roboti koji omogućuju djeci i mladima da naprave prve korake u programiranju i robotici. Boris je svojim simulatorom učinio mBotove dostupnima svima bez obzira na to posjeduju li robota ili ne. Također, riješio je problem trošenja baterija i nejednakog ponašanja edukacijskih robota u ovisnosti o baterijama.

 

 

U Primoštenu je bio i Simeon Stefanović, učenik 7. razreda Osnovne škole Zamet koji se natjecao u obje algoritamske potkategorije za srednje škole. Osvojio je šesto mjesto u poznavanju rada programskih jezika Python i C++, a s programskim jezikom Logo posebno se iskazao i osvojio drugo mjesto.

S darovitim polaznicima redovito rade mentori koji su do prije nekoliko godina bili korisnici programa Budi++, te su i sami osvajali brojne nagrade i priznanja. Oni su Dino Ilić, Kristijan Vulinović i Ivana Žužić.

 

O projektu Budi++

CTK Rijeka više od 15 godina omogućuje darovitim učenicima da razvijaju svoje interese i potencijale iz područja informatike. Tijekom školske godine oni se kroz Budi++ radionice okupljaju te proučavaju različite programske jezike, pripremaju za natjecanja, organiziraju vlastita natjecanja, obilježavaju međunarodne dane kako bi osvijestili važnost digitalnih znanja kod svojih vršnjaka te svojim znanjima realiziraju brojne projekte.

 

Početkom ove školske godine u Budi++ radionice, koje uključuju radionice programiranja u nekoliko programskih jezika te radionice robotike i 3D modeliranja, uključilo se preko 150 učenika i učenica. Njih 31 sudjelovalo je školskom natjecanju iz informatike, od čega je njih 24 pozvano na županijsko natjecanje. Oni sudjeluju i u natjecanjima u sklopu Croatian Makers Lige, Logo lige te u Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike (HONI).