Nakon ljetne stanke, u nedjelju, 07.10.2018.god. nastavili smo s aktivnostima našeg volonterskog projekta Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli. Ovaj put poslušali smo predavanje prof. Rine Brumini Židovska zajednica u Rijeci, održano u Riječkoj sinagogi.

Unatoč obilnoj jutarnjoj kiši, okupili smo se u znatnom broju i gotovo ispunili sinagogu gdje nas je toplo dočekala prof. Brumini i predstavnici Židovske općine.

Rina Brumini provela nas je zanimljivim, duhovitim i pristupačnim izlaganjem kroz stoljeća i složena vremena, od prvih pisanih tragova prisutnosti Židova u Rijeci u XV st. pa sve do današnjih dana. Lakoćom dobrog predavača, podatke i činjenice, rezultate svoje potrage i naučnog istraživačkog rada, pretvorila je u žive i jasne slike, priču začinjenu laganim humorom.

Pored povijesnih podataka doznali smo ponešto i o religijskim običajima, tradiciji te neke uspomene i anegdote vezane uz njih. U tome su se za govornicom pridružili Vivian Špacapan i Aleksandar Kerenyi, dodatno doprinijevši vedroj i opuštenoj atmosferi. Počašćeni čašicom čaja pripremljenog prema “tajnom receptu” uz ugodan, neobavezan razgovor, poželjeli smo još ovakvih susreta. Oni nam iznova pokazuju koliko smo više slični a manje različiti nego što to u našim isključivostima izgleda , pokazuju nam koliko možemo učiti iz uzajamnih razlika i učiniti ih zajedničkim bogatstvom a ne izvorom netrpeljivosti ili mržnje. Znamo iz prošlosti a nažalost vidimo i u sadašnjosti gdje to može odvesti.

 

Na kraju, zahvaljujemo se prof. Brumini i Židovskoj zajednici na izuzetnoj susretljivosti i dobroj volji kojom su prihvatili našu molbu a nas i naše korisnike
primili kao drage goste.