Radionicama koje koriste superzabavne i primjenjive alate, kao što su micro:bit-i, mikrokontroleri, Arduino mikroračunala, 3D printeri i Lego Mindstormsi, pridružit ćemo se obilježavanju Europskog tjedna programiranja. Ponudit ćemo šest radionica koje će biti besplatne za sve polaznike.

 

Diljem Europe, a i šire, od 6. do 21. listopada, bit će organizirane brojne radionice koje slave kreativnost, vještinu rješavanja problema i surađivanja kroz programerske i slične aktivnosti. I ove godine uključujemo se u Europski tjedan programiranja radionicama koje su namijenjene raznim dobima, a koje će promovirati programiranje na zabavan i primjenjiv način.

 

Ovo su radionice koje je pripremio naš tim:

Mikrokontroler micro:bit

Na radionici će se polaznici upoznati s pojmom mikrokontrolera te kroz praktične mini projekte naučiti kako programirati mikrokontroler u svrhu stvaranja malih elektroničkih aparata koji mogu imati razne praktične namjene. Polaznici će naučiti o raznim vrstama sklopova, senzora i ostalih elektroničkih komponenti te dobiti uvid u to kako funkcionira IoT te SMART tehnologije. Radionica je namijenjena mladima od 16 do 24 godina, a održat će se u utorak, 9. listopada, od 16:30 do 18:30 sati.

 

micro:bit za youth workere

Naučite kako sa svojom grupom mladih programirati mikrokontroler micro:bit, spajati razne elektroničke komponente i izraditi mini pametne uređaje. Na radionici, usmjerenoj na osobe koje svakodnevno rade s mladima, polaznici će naučiti kako koristiti mikrokontroler micro:bit u radu s mladima, naučiti o elektronici i programiranju te dobiti ideje za mini projekte koje s mladima mogu raditi.

Radionica će se održati u srijedu, 10.  listopada 2018. od 14:00 do 16:00.

 

Radionica HTML-a i CSS-a

Naučite što se nalazi na web stranicama koje svakodnevno posjećujete te kako ih uljepšati. Na radionici će polaznici naučiti o jeziku HTML koji je osnova svakog weba te o CSS-u koji osnovnom HTML-u daje izgled na kakav smo svi navikli. Polaznici će izraditi vlastitu jednostavnu web stranicu te ju vizualno urediti prilikom čega će se upoznati s osnovama rada web dizajnera. Radionica je namijenjena polaznicima u dobi od 14 do 18 godina, a održat će se u srijedu, 10. listopada, od 16:30 do 18:30.

 

Robot vs. robot

Na radionici će polaznici naučiti kako sastaviti i programirati robote LEGO Mindstorms te kroz taj proces naučiti osnove robotike, tehnike i programiranja. Na radionici će polaznici sami, uz mentorstvo, od početka sastaviti LEGO Mindstorms robote učeći o tehničkim karakteristikama i principima, a nakon toga će robote i isprogramirati kako bi dobili željenu funkcionalnost. Naposlijetku će polaznici testirati kako roboti rade te ispraviti potencijalne probleme i igrati se novonastalim igračkama. Radionica je namijenjena osobama u dobi od 8 do 12 godina, a održat će se u srijedu i četvrtak, 10. i 11. listopada, od 16:30 do 19:00.

 

Osnove 3D modeliranja i printanja

3D modeliranje i printanje je postalo veoma popularan način brze izrade prototipa, a s modernim alatima više nije potrebno biti ekspert za takvo što. Na radionici će polaznici naučiti osnove rada u alatima za izradu 3D modela te samostalno izmodelirati svoj 3D uradak. Uz to, polaznici će dobiti uvid iz prve ruke kako funkcioniraju 3D pisači te koji proces stoji iza pretvaranja modela iz 3D virtualnog svijeta u 3D stvarni svijet. Radionica je namijenjena osobama od 10 do 15 godina, a održat će se u četvrtak, 11. listopada, od 14:00 do 16:00.

 

Arduino radionica

Polaznici će se upoznati s Arduino mikroračunalom koje omogućuje stvaranje IoT stvari. Na radionici će polaznici vidjeti kako se na Arduino spajaju različite komponente (senzori, LED-ice, prekidači, itd.) te kako se sustav programira kako bi se komponente koristile na željeni način. Radionica je namijenjena polaznicima u dobi od 10 do 15 godina, a održat će se u petak, 12. listopada, od 14:30 do 16:30.

 

Ukoliko nam se želiš pridružiti na bilo kojoj od radionica, ispuni obrazac u nastavku. Rok za prijavu na radionice je do nedjelje, 7. listopada.

Radionice se provode uz financijsku podršku Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Ministarstva socijalne politike i mladih, Zakladu Hrvatska za djecu, INA d.d. te inicijative Meet and Code iza koje stoje SAP, TechSoup Balkans i TechSoup.

PRIJAVNICA

 

Osnovni podaci o korisniku
Kontakt podaci (roditelj/skrbnik)
CTK Rijeka brine o zaštiti Vaših osobnih podataka. Mi prikupljamo, obrađujemo i upotrebljavamo Vaše osobne podatke u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća te Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/2018). Prihvaćanjem ove izjave smatra se da slobodno i izričito dajete privolu za prikupljanje Vaših osobnih podataka u svrhe koje su izričito navedene. Možete u bilo kojem trenutku odustati od davanja privole ili tražiti ispravak ili brisanje Vaših osjetljivih osobnih podataka. Ukoliko to želite učiniti potrebno je kontaktirati nas na email adresu info@ctk-rijeka.hr. Vaši osobni podatci koji su prikupljeni koristit će se u svrhu: izvještavanja donatora o provedbi projekta, za promidžbu projekta te u evaluacijske svrhe. Radionice koje provodi CTK Rijeka mogu biti fotografirane i snimane za potrebe izvještavanja Donatora kao i javnosti putem društvenih mreža i web stranica. CTK Rijeka primjenjuje odgovarajuće mjere zaštite osobnih podataka od neovlaštenog pristupa, zloupotrebe, otkrivanja, gubitka ili uništenja. CTK Rijeka poštuje privatnost svojih korisnika te čuva povjerljivost Vaših osobnih podataka koje ćemo izbrisati ukoliko više nisu nužni u odnosu na svrhu za koju su prikupljeni ili na drugi način obrađeni nakon izvršavanja ugovorne obveze prema Donatorima. Podatci se trećim stranama prosljeđuju samo u svrhe provedbe projekta.